KÄSITTELYTAIDOT – PALLON HALLINTA

Käsittelytaitojen kehittäminen harjaannuttaa liikuttamaan välineitä vaivattomasti. Samalla myös liikenopeuksien ja etäisyyksien hahmotuskyky paranee.

Käsittelytaitoja ovat muun muassa heittäminen, kiinniottaminen, potkaiseminen, lyöminen ja pomputus.

Fitness Decathlon-käsittelytaitotehtävät ovat: pallonheitto ja 8-kuljetus.

Pallonheitto

Pallonheitossa on kolme vaihetta.

 1. Ensimmäisessä vaiheessa heitetään tennispalloa** seinään. Tavoitteena on saada pallo kiinni suoraan seinäpompusta, heittäjän seisoessa mahdollisimman kaukana seinästä. Kun heittäjän tulos eli heittoetäisyys seinästä, on 10-12 metriä, hän voi siirtyä toiseen vaiheeseen.
 2. Toisessa vaiheessa heitetään (paikallaan seisten) 1 kilon painoista kuntopalloa kahdella kädellä pään yli eteenpäin. Tavoitteena on heittää pallo mahdollisimman pitkälle. Kun heittäjän tulos on 20 metriä, hän voi siirtyä kolmanteen vaiheeseen.
 3. Kolmannessa vaiheessa heitetään (paikallaan seisten) 2 kilon painoista kuntopalloa kahdella kädellä pään yli eteenpäin. Tavoitteena on heittää pallo mahdollisimman pitkälle.

 

Tulos merkitään käytetyn välineen perusteella, 10cm tarkkuudella.

** Kun kiinniottomatka seinästä on 0-3 metriä voidaan valita heittäjän taitotasolle soveltuva pallo esim. lentopallo tai softpallo. Katso aiheeseen liittyvä video tästä.

 

8-kuljetus

8-kuljetuksessa kierretään kahdeksikon muotoista reittiä (2 m x 5 m kokoisella) alueella, jonka kolme sivua on rajattu seinäksi. Toinen pitkistä sivuista jätetään avoimeksi. Tämän suorakulmion muotoisen alueen molempiin päätyihin asetetaan kaksi keilaa, joiden etäisyys pääty- ja sivuseinistä on yksi metri. Keilojen välisen etäisyyden tulee olla kolme metriä. Radalle sijoitetaan tulosten laskua varten kolme merkkiä: Yksi kumpaankin päätyyn keilojen ja seinän väliin sekä yksi radan puoleen väliin.

8-kuljetuksessa on kaksi yhtäjaksoista vaihetta. Kuljetus aloitetaan keskiviivalta ja ensimmäinen merkin ylitys lasketaan päätymerkistä. Vaihto käsin kuljetukseen tapahtuu suoraan liikkeestä.

 1. Kuljettaja kiertää kahdeksikkoa, kuljettaen palloa jaloillaan keilojen ympäri 15 sekunnin ajan. Pallon voi potkaista seinäsyötöllä keilan ympäri, jolloin ainoastaan pallo kiertää keilan.
 2. Kuljettaja kiertää kahdeksikkoa, pomputtaen palloa käsillään 15 sekunnin ajan kiertäen maahan asetetut keilat. Vain kuljettajan on kierrettävä keilat.

Keilat kierretään aina pitkän seinän kautta.

Tuloksena lasketaan, kuinka monta merkkiä pallon kuljettaja ehtii ylittää yhtäjaksoisen suorituksensa aikana.

Pallon heitto ja 8-kuljetus kehittävät

 • Tarkkaavaisuutta ja reagointikykyä
 • Silmä-käsi -koordinaatiota
 • Etäisyyksien arviointikykyä
 • Kykyä arvioida omaa liikenopeutta suhteessa pallon liikkeeseen
 • Käsien ja jalkojen hienomotoriikkaa
 • Räjähtävää voimantuottoa